23. huhtikuuta 2012

Täydellinen Kalenteri haussa

Järjestyksen ihmiset käyttävät tehokkaasti kalenteria. Jos sattuu olemaan ei-niin-järjestelmällinen ihminen, olisi vielä suurempi syy käyttää tehokkaasti kalenteria, koska epäsystemaattista toimintaansa ja hyvää, mutta lyhyttä muistiaan voi paikkailla hyvällä kalenterinkäytöllä. Olen jo vuosikausia metsästänyt täydellistä kalenteria. Niin paljon kuin erilaisia kalentereita myydäänkin niin todella harvat niistä tuntuvat sopivan itselleni. Olen saanut sen käsityksen, että useimmat ihmiset löytävät kalenterin helposti ja käyttävät sitä mielellään. Minä sen sijaan olen kokeillut vuosien varrella monia erilaisia kalentereita ja aina jotain tuntuu puuttuvan ja se on useimmiten johtanut kalenterin vajaakäyttöön ja siihen, etteivät menot ja tehtävät pysy oikein hanskassa. Olen kuitenkin vuosi sitten löytänyt sen melkein täydellisen kalenterin tai sellaisen jota voin hyvillä mielin käyttää. Se kalenteri on suunnattu opettajille opetustoimintaan. Minä en siis ole ammatiltani opettaja, mutta jostain syystä tämä kalenteri kuitenkin toimii paremmin kuin mikään muu aikaisemmin. Tässäpä otos kalenterin viikkoaukeamasta.



Aukeaman yläosassa on se varsinainen kalenteriosa eli se johon on tarkoitus laittaa tiettyyn kellonaikaan sidotut tekemiset, tapaamiset ja menemiset. Punainen viiva erottaa sen alemmasta osiosta, jossa on tilaa kuudelle eri tehtävälle tai muistettavalle asialle. Lopuksi on vielä alin osio, jossa on kolme "lokeroa" päivää kohden muistiinpanoja varten. Kalenterin oikeassa reunassa on vielä erillinen muistiinpanosarake. Lisäksi kalenterissa on oivallinen kuukausinäkymä erillisenä:



Siinä näkyy neljä viikkoa kerrallaan ja jokaisen viikon kohdalla näkyvät myös päivät niin, että niihin voi lisätä lyhyen kommentin ja jokaisen viikon kohdalla on tilaa viidelle eri muistiinpanolle. Siis vähän samalla periaatteela kuin tuossa ylläolevassa viikkonäkymässä. Kalenterissa on kaksi kirjanmerkkinarua, joista toisen voi laittaa kuukausinäkymän kohdalla ja toisen viikkonäkymän kohdalle. Rehellisyyden nimissä en ole käyttänyt juurikaan kuukausinäkymää, mutta joka tapauksessa se on minusta tässä parempi ja käytettävämpi kuin mitä ne yleensä ovat.

Minun kalenterinkäytössäni on keskeistä se, että kelloon sidottuja menoja ei ole valtavan paljon, useimmiten enintään muutama yhtä viikkoa kohti. Siksi kellotetun kalenteriosion ei tarvitse olla kovin suuri. Se, mitä enimmäkseen tarvitsen, on juuri tila kunakin päivänä muistettaville asioille ja tehtäville. Kirjaan tänne kauppalistoja, erilaisia tehtäviä joiden suorittamisella ei ole tiettyä kellonaikaa, muistutuksia itselleni jne. Yleisiä asioita, jotka kuluvalla viikolla on muistettava tai hoidetta kirjaan oikean laidan yleisosioon. Alalaidan osiota olen alkanut käyttää päiväkirjamaisena muistinavustajana. Käteväksi olen havainnut kirjata sinne maksetut laskut (esim. maksettu: puhelinlasku 29,80 €). Näin maksupäivä on helposti tarkistettavissa myöhemmin. Aiemmin säästin laskut isossa mapissa, jonne kirjasin maksupäivän. Nyt olen heittänyt maksettujen laskujen paperiversiot surutta pois ja kirjannut maksut kalenteriin. Lisäksi kirjaan sinne kaikkea mukavaa muistiin kuten esim. lapselle tulleet uudet hampaat. Kalenterin takakannen sisäpuolella on myös tasku, jonne olen sijoittanut mm. postimerkkejä ja jotain ajankohtaisia lippulappuja ja papereita. Tämä kalenteri on lisäksi kooltaan luokkaa A5 eli riittävän pieni minulle. Itse asiassa varsin sopivan kokoinen, sillä tilaa on riittävästi (minusta ei ole tuhertamaan pienellä kurinalaisella käsialalla ahtaaseen minikalenteriin), mutta koon puolesta sitä on helppo kantaa mukana. Kuljen aina tilavan laukun kanssa johon se mahtuu. Parasta tässä kalenterissa on se, että sitä todella on tullut käytettyä. Liian usein kalenteri on jäänyt pyörimään nurkkiin lähes käyttämättömänä, kun ei ole tuntunut käytännölliseltä ja helpolta käyttää sitä arjessa. 

Esittelen vielä niitä syitä miksi tämäkään kalenteri ei ole aivan täydellinen minulle. Viikkonäkymän osalta on kurjaa, että lauantai ja sunnuntai ovat torsoja eli niissä on vain typistetty kelloon sidottu osio eikä tehtävälistaa lainkaan. Ehkä voisin tinkiä viikonlopun alla olevasta yleissarakkeesta ja valloittaa sen viikonlopun muistettavia asioita varten? Toinen puutos on se, että koska kalenteri on suunniteltu koulupäiville, viimeinen viikko-osio päättyy sunnuntaina 10.6. Uusi vuosikalenteri alkaa sitten vasta 1.8. eli kesä kuluisi ilman hienoja viikko-osioita. Harmillista. Kolmantena puutteena voisi pitää sitä, että koska kalenteri on tarkoitettu ihan tiettyä tarkoitusta eli opetusta varten, se heijastuu muistiinpano-osaan. En tosin ole kokenut tätä niin häiritseväksi kuin voisi luulla.

Tämä ei ole mikään mainospuhe opettajan kalenterin yleisestä erinomaisuudesta, vaan kertomus siitä miten vaikeaa minun on löytää itselleni sopivaa kalenteria. En usko, että nuo itselleni sopivat edellä esittelemäni opettajan kalenterin hyveet olisivat ainutlaatuisesti koettuja ja vain minun arvostamiani ominaisuuksia. Siksi ihmettelenkin, että miksi ei ole olemassa samanlaisilla ominaisuuksilla varustettua "yleiskalenteria" vai enkö vain ole vielä törmännyt sellaiseen? Ehkä pitäisi laajentaa etsintää peruskirjakauppojen ulkopuolelle ja ehkä jopa ulkomaisiin verkkokauppoihin. Toivottavasti löytäisin vielä sen Täydellisen Kalenterin, mutta siihen asti pärjäilen kyllä nykyisen ihan hyvän kalenterini kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti